Food waste – το ταπεράκι που δε φαγώθηκε ποτέ

Πολλοί από εμάς –αν όχι όλοι- έχουμε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πετάξουμε στα σκουπίδια το φαγητό που μας έβαλε η μαμά στο τάπερ και ήδη γνωρίζαμε πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να το φάμε. Μάλιστα, αυτό που κάναμε ήταν να το παραχώσουμε βαθιά μέσα στο ψυγείο, πίσω από άλλα τρόφιμα, ή να το αφήσουμε επίτηδες μπροστά, για να το βλέπουμε μεν, αλλά κάθε φορά να λέμε «αποκλείεται». Κι έτσι το φαγητό για το οποίο σπαταλήθηκε ενέργεια όχι μόνο να ψηθεί, αλλά πολύ περισσότερο, να παραχθεί, κατέληξε στον κάδο σκουπιδιών.

Ακούγεται απλό και σύνηθες, όπως απλοί είναι και οι αριθμοί που αποτυπώνουν το φαινόμενο του food waste και αξίζει να τους δούμε (με σοβαρότητα).

• 735 εκατ. άνθρωποι στη γη υποφέρουν από πείνα ή υποσιτισμό

• Στην Ευρώπη, η σπατάλη τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής μέχρι και τον καταναλωτή, ανέρχεται στο 20% (με κάποιες μικρές διαφορές ανά χώρα)

• Στην Αμερική το 30-40% των τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο (που αντιστοιχεί σε αξία 161 δις δολαρίων)

• Σχεδόν 570 εκατ τόνοι τροφίμων, σπαταλούνται από τα νοικοκυριά κάθε χρόνο παγκοσμίως. Δηλαδή, ο καθένας από εμάς κατά μέσο όρο, σπαταλά περίπου 74 κιλά φαγητού κάθε χρόνο.

• Τη γιορτή των Χριστουγέννων στη Βρετανία, πετιούνται κάθε χρόνο 2 εκατ. γαλοπούλες.

• Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάθε κάτοικος της χώρας δημιουργεί σχεδόν 90 κιλά αποβλήτων τροφίμων το έτος, εκ των οποίων τα 40 κιλά είναι βρώσιμα. Αυτή η σπατάλη τροφίμων κοστίζει από 800 έως 1.000 ευρώ σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό κατ’ έτος.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι, το ίδιο και η κλιματική αλλαγή που βλέπουμε και βιώνουμε καθημερινά. Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις καθημερινές μας συνήθειες και να μάθουμε σωστούς τρόπους προμήθειας και αποθήκευσης τροφίμων, γιατί το ζήτημα δεν είναι μόνο η σπατάλη των τροφίμων, αλλά και όλης της ενέργειας, του νερού, της εργασίας, των λιπασμάτων, της γης που χρειάστηκαν για την παραγωγή τους. 

Τι μας προτείνει λοιπόν ο Παγκόσμιος Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας (FAO); Ακολουθεί μια εξαιρετικά χρήσιμη to do list, για εσάς (και τη μαμά σας!):

10+1 tips για τη μείωση του food waste στο σπίτι

1. Κάνε μια μίνι απογραφή του ντουλαπιού και του ψυγείου πριν πας για ψώνια.

2. Υπολόγισε ακριβώς πόσο φαγητό θα χρειαστείς και μαγείρεψε ανάλογα. Προσάρμοσε ανάλογα και τις συνταγές σου. 3. Βρες συνταγές για να φτιάξεις κάτι νέο/ διαφορετικό, από τα απομεινάρια (πχ. τα μήλα μπορούν να γίνουν μαρμελάδα).

4. Κράτα το ψυγείο σου οργανωμένο, ώστε τα τρόφιμα να μη χάνονται, ξεχνιούνται και χαλάνε.

4. Κράτα το ψυγείο σου οργανωμένο, ώστε τα τρόφιμα να μη χάνονται, ξεχνιούνται και χαλάνε.

5. Αποθήκευε τα λαχανικά πρώτα σε χάρτινες και μετά σε πλαστικές συσκευασίες , τις τομάτες και μπανάνες στον πάγκο, τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε δροσερό και σκιερό μέρος.

6. Προτίμησε τρόφιμα τοπικής παραγωγής καθότι οι μικρότερες αλυσίδες εφοδιασμού είναι πιθανόν να έχουν και λιγότερες απώλειες τροφίμων.

7. Αγόραζε και τα άσχημα ή παράξενα σε σχήμα τρόφιμα (όχι τα χαλασμένα!), γιατί είναι αυτά που συνήθως καταλήγουν στα σκουπίδια.

8. Κάνε συλλογή βιοαποβλήτων για κομποστοποίηση (Προσοχή! Έρχεται προσεχώς στην πόλη του Ηρακλείου!)

9. Τρώγε υγιεινά εφαρμόζοντας απλές συνταγές, αποφεύγοντας εξεζητημένα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσεις μια φορά και μετά θα πετάξεις.

10. Μοιράσου με τους αγαπημένους σου τα μεγάλα πιάτα στο εστιατόριο και πάρτε όσα περίσσεψαν πακετάκι!

Κι ακόμα ένα σημαντικό tip: μην πηγαίνεις για ψώνια όταν πεινάς, φτιάξε μια λίστα εκ των προτέρων και τήρησέ τη.

Αυτές οι μικρές αλλά σημαντικές πράξεις από τον καθένα μας, μπορούν συλλογικά να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Become a responsible consumer.

Be the change.