#Είμαστε1 εν…δράσει

Το μάθημα #Είμαστε1, ως καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας έξι ετών, εφαρμόζεται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η φιλοσοφία του στηρίζεται στην αναγνώριση της αλληλεξάρτησης μεταξύ όλων των έμβιων όντων. Περιλαμβάνει θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον και την ευημερία των ανθρώπων και των ζώων, επιδιώκοντας την πρόληψη περιστατικών βίας και κακοποίησης, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει την κοινωνικο-συναισθηματική νοημοσύνη και την κριτική σκέψη των μαθητών.

Το μάθημα δημιουργήθηκε από την ACTAsia κι έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ασία (Κίνα) και το Πακιστάν, με πολύ θετικό αντίκτυπο στους μαθητές, τους γονείς αλλά και το σχολικό περιβάλλον. Για να εφαρμοστεί πιλοτικά στην Ελλάδα, διενεργήσαμε ένα εισαγωγικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 600 εκπαιδευτικοί.

Έπειτα, πέντε επιμορφώσεις έλαβαν χώρα, έχοντας ως συμμετέχοντες τους 60 πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή. Οι ίδιοι συμμετείχαν και στις 5 δίωρες συνδιαλέξεις (κάθε Πέμπτη), κατά τις οποίες αναλύθηκαν οι 5 Θεματικές Ενότητες του μαθήματος αντίστοιχα. Ο περιορισμός αριθμού συμμετεχόντων οφείλεται στον χαρακτήρα των επιμορφώσεων που έχει ως επίκεντρο τη διάδραση και τη συζήτηση, με ομαδοσυνεργατικές ασκήσεις και ανάλυση περιεχομένου. Εάν εξασφαλιστεί επαρκής χρηματοδότηση, θα μπορέσουν να υπάρξουν κι επιπλέον επιμορφώσεις εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα.

Οι 5 θεματικές ενότητες είναι:

  • Το Δίκτυο της Ζωής (Φοινικέλαιο, καταστροφή οικοτόπων, ενδυνάμωση)
  • Συναισθανόμενα Όντα (Προκαταλήψεις, αρουραίοι αντιβομβιστές)
  • Φροντίδα και Σεβασμός (Ανάγκες, πολιτισμικές διαφορές ως προς την τρίτη ηλικία)
  • Αλληλεπίδραση με άλλους (Σχολικός εκφοβισμός, περιστατικά βίας)
  • Συναισθηματική Νοημοσύνη (και η τεχνητή νοημοσύνη ως μέρος της)

Κατά την τελευταία επιμόρφωση έγινε και παρουσίαση της έρευνας (δημοσιευμένης και μη) του καθηγητή William E. Samuels, αναφορικά με τη θετική επιρροή του Caring for Life Education στην συμπεριφορά μαθητών που διδάχθηκαν το μάθημα στην Κίνα.

Οι επιμορφώσεις στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, καθώς λάβαμε ποικίλα θετικά σχόλια και πλήρως ικανοποιητική ανατροφοδότηση από τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι «περίμεναν πώς και πώς την κάθε Πέμπτη» κι έλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής τους στο τέλος. Ένα από τα καλύτερα σχόλια που λάβαμε ήταν

Αυτό που έχω να πω σαν τελευταίο σχόλιο είναι ότι η επιμόρφωση που οργανώσατε ήταν η καλύτερη που έχω παρακολουθήσει στα 20 χρόνια που δουλεύω ως εκπαιδευτικός. Τόσο σύγχρονη, τόσο περιεκτική και τόσο ενδιαφέρουσα! Συγχαρητήρια! Ανυπομονούμε για τη συνέχεια!.”

Στη συνέχεια, θα γίνει αποστολή του παρακάτω υλικού στους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στον Α κύκλο επιμορφώσεων.

  • Εγχειρίδιο του Εκπαιδευτικού
  • 10 Σχέδια Διδασκαλίας για την Α’ Τάξη

Eίμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έχουμε καταφέρει ως τώρα και έπεται συνέχεια! Εντέλει, θα ήταν παράλειψη μας να μην ευχαριστήσουμε για ακόμα μια φορά την ACTAsia για την ευγενική παραχώρηση του υλικού, την VegFund για τη συνεχή υποστήριξη και την ΕΕΠΕΚ για την κοινοποίηση και προώθηση των διαδικτυακών εισαγωγικών σεμιναρίων του #Eιμαστε1 προς τους εκπαιδευτικούς.