Veganuary: τώρα όλοι μπορούν!

Το 2020 μας απέδειξε ότι πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερόμασταν μέχρι τώρα. Ο σεβασμός για όλα τα έμβια όντα και η αναπόσπαστη σύνδεση μας με το περιβάλλον, βρισκόταν στο επίκεντρο κάθε μηνύματος των ειδικών πέρυσι. Η αλληλεξάρτηση όλων των ειδών αλλά και των εθνών, έγινε πιο εμφανής από ποτέ πριν και οι επιπτώσεις των καταναλωτικών μας συνηθειών δεν γίνεται να αμφισβητούνται πλέον. Οι έννοιες αυτές έχουν ανοίξει τον δρόμο ώστε το 2021 να περιστρέφεται γύρω από την βελτίωση του μέλλοντος, και σίγουρα μπήκε δυναμικά!

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (UN) και ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) έχουν ανακοινώσει το 2021 ως International Year of Fruits and Vegetables (Διεθνές Έτος Φρούτων και Λαχανικών). Μια μοναδική ευκαιρία να ενημερωθεί ο κόσμος για τον σημαντικό ρόλο τους στην διατροφή μας, την ασφάλεια τροφίμων και την υγεία καθώς και για την επίτευξη των Βιώσιμων Στόχων Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Επιπλέον, για πρώτη φορά το κίνημα Veganuary προσέλκυσε πάνω από 500,000 άτομα, οι οποίοι θ’ακολουθήσουν vegan διατροφή για τον πρώτο μήνα του έτους! Επιχειρήσεις ανά τον κόσμο αναγνωρίζοντας την αλλαγή αυτή, προσφέρουν περισσότερες επιλογές από κάθε άλλη φορά, προωθώντας έτσι την ευημερία των ζώων, την βιωσιμότητα και την εταιρική κοινωνική ευθύνη. 

Βάσει των παραπάνω, αποφασίσαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποιες από τις πιο εύκολες και νόστιμες ιδέες και συνταγές μας για χορτοφάγους ώστε να κάνετε ένα εύκολο ξεκίνημα!

Για πρωινό:

Νιφάδες βρώμης (ζεστό ή κρύο, με φυτικό γάλα) με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή μια κουταλιά της αγαπημένης vegan σοκολάτας σας  ή

ή

Ψωμί με φυστικοβούτυρο και μπανάνα

Για brunch:

Tofu scramble 

Για μεσημεριανό:

Σπανακόρυζο  ή

ή

Πρασόπιτα (αφαιρέστε την φέτα και αντικαθιστάτε το αυγό με λίγο αλεύρι και κρέμα γάλακτος από ρύζι)

Για σνακ:

Baked beans σε φρυγανισμένο ψωμί

ή

Vegan γιαούρτι της επιλογής σας

Για βραδινό: 

Linguine με μανιτάρια και θυμάρι ή

ή

Στιφάδο κάστανα με πουρέ πατάτας 

Επιδόρπιο:

Alpro soy επιδόρπιο

ή

Vegan Pancake με topping της επιλογής σας (μούρα, σιρόπι αγαύης, σοκολάτα κτλ)

Οι περισσότερες αλυσίδες καταστημάτων καθώς και τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, προσφέρουν vegan επιλογές αλλά ακόμα και αν σας είναι δύσκολο να βρείτε εναλλακτικές, υπάρχουν πάντα και τα “συμβατικά” τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και το αγαπημένο μας… υδατάνδρακες!

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που θέλετε να δοκιμάστε μια χορτοφαγική διατροφή, να ξέρετε πως επηρρεάζετε θετικά σε πολλά επίπεδα: ευημερία ζώων, ύδατα και περιβάλλον, δάση, άγρια ζώα, παγκόσμια πείνα, υγεία κ.α. επιλέγοντας αυτόν τον τρόπο ζωής με συμπόνια και αποτελεσματικό αλτρουϊσμό.