Zero Waste

Zero waste ακούω αλλά zero waste δε βλέπω…. και όμως είναι παντού γύρω μας και ήρθε η ώρα να συμμετέχεις κι εσύ! Αυτό το νέο trend (ή μάλλον κίνημα) δεν οφελεί σημαντικά μόνο το περιβάλλον αλλά και την οικονομία. Με το σημερινό τρόπο ζωής μας καταναλώνουμε 2 με 3 φορές περισσότερους φυσικούς πόρους από ότι είναι βιώσιμο και ο πλανήτης δεν προλαβαίνει να τους αναπληρώσει. Κάθε μέρα “δανειζόμαστε” από το μέλλον των παιδιών μας αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει με το να γίνουμε πιο συνειδητοί καταναλωτές.

Ο κόσμος έχει αρχίσει να παίρνει επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες στο σούπερ μάρκετ και inox καλαμάκια και θερμός για take away στις καφετέριες. Αλλά και προϊόντα προσωπικής υγιεινής όπως οδοντόβουρτσες από μπαμπού και μπάρες καλλυντικών έχουν γεμίσει το εμπόριο.Τι είναι λοιπόν το zero waste (μηδενική παραγωγή απορριμάτων) και γιατί είναι σημαντικό; Είναι ένας τρόπος ζωής που προϋποθέτει την υιοθέτηση νέων συνηθειών που επιτρέπουν ένα βιώσιμο και φυσικό κύκλο ζωής των προϊόντων. Ο σκοπός είναι η εξάλειψη του όγκου των απορριμάτων και της τοξικότητας των απόβλητων υλικών. Ακολουθώντας τις βασικές αρχές του zero waste βοηθάμε την τσέπη μας, την τοπική κοινότητα, την οικονομία και το περιβάλλον. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι επενδύουμε σε ένα διαφορετικό μέλλον για τα παιδιά μας: ένα καθαρό, υγιή και γεμάτο ζωή πλανήτη.

Οι 5 βασικές αρχές του zero waste είναι:

  1. Refuse – Αρνούμαι ότι δε χρειάζομαι πραγματικά
  2. Reduce – Μειώνω ότι μπορώ σταδιακά
  3. Reuse – Επαναχρησιμοποιώ σακούλες, βαζάκια και οτιδήποτε άλλο
  4. Recycle – Ανακυκλώνω συσκευασίες, συσκευές, έπιπλα, γυαλί, μπαταρίες
  5. Rot – Κομποστοποιώ τα οργανικά απορρίματα και τα μετατρέπω σε λίπασμα

Φαντάσου ότι κάνεις τα εβδομαδιαία σου ψώνια στο σούπερ μάρκετ: Γεμίζεις το καρότσι σου πράγματα, πας στο ταμείο και έπειτα στο σπίτι όπου τα τακτοποιείς. Πόσα από τα πράγματα που ψώνισες ήταν απολύτως απαραίτητα; Οι περισσότεροι άνθρωποι παρασύρονται και ψωνiζουν περισσότερα τρόφιμα απ’όσα χρειάζονται, με αποτέλεσμα πολλές φορές αυτά να χαλάνε. Εκτιμάται ότι περίπου 1/3 της τροφής που παράγεται παγκοσμίως για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή 1,3 δις τόνοι φαγητού καταλήγουν στα σκουπίδια. Αυτά τα τρόφημα θα μπορούσαν να ταϊσουν ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. Όμως τελικά καταλήγουν στο έδαφος, απελευθερώνοντας μεθάνιο το οποίο είναι πολύ πιο βλαβερό για την ατμόσφαιρα απ’ότι το διοξείδιο του άνθρακα.

Πέραν της σπατάλης τροφίμων, ένα νοικοκοιριό δημιουργεί απίστευτες ποσότητες σκουπιδιών καθημερινά. Αν εξετάσεις τα σκουπίδια σου, θα παρατηρήσεις ότι ένα μεγάλο ποσοστό αποτελείται από συσκευασίες προϊόντων και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό, πλαστικές! Πακεταρισμένα λαχανικά, σακουλάκια από όσπρια, μπουκάλια σαμπουάν και σπρέι καθαρισμού είναι κάποια παραδείγματα συσκευασιών. Πολλές φορές η συσκευασία είναι περιττή και δυστυχώς ούτε καν ανακυκλώσιμη. Ενώ η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα για την παραγωγή πλαστικού είναι 6 κιλά Co2 ανά κιλό πλαστικού, το 35% του πλαστικού που παράγεται είναι πλαστκές συσκευασίες! Έτσι μία μικρή συσκευασία μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον απ’ ότι με την πρώτη ματιά, αφού όχι μόνο μολύνει την ατμόσφαιρα για να παραχθεί αλλά και καταλήγει στο έδαφος ως τοξικό απόβλητο μολύνοντας τη γη, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση θέτει σε κίνδυνο τις ζωές πτηνών, ψαριών και άλλων ζώων.

Μια μηδενικής παραγωγής απορριμάτων κυκλική οικονομία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα από έναν καθαρό πλανήτη. Με το να εξοικονομούμε και να εκμεταλευόμαστε στο 100% τους φυσικούς πόρους, εξοικονομούμε πολύτιμη ενέργεια. Δηλαδή μπορούμε να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που είναι η σοβαρότερη/μεγαλύτερη αιτία της κλιματικής αλλαγής. Οι προοπτικές για νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους όπως η διαχείρηση απορριμάτων και τοξικών αποβλήτων, η διαμόρφωση και συντήρηση αλλά και η δημηουργία νέων προϊόντων, θα ωφελήσουν και την οικονομία.

Όπως λέει και η φίλη μας Γκρέτα Θάνμπεργκ “Δε θέλω να ελπίζεις. Θέλω να πανικοβληθείς…. σαν να έχει πάρει φωτιά το σπίτι σου”. Ξεκίνα λοιπόν κι εσύ κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου ώστε να μειώσεις τα απορρίματα σου. Αρνήσου τις πλαστικές σακούλες, αγόρασε λαχανικά χωρίς συσκευασίες από το μανάβη της γειτονιάς σου, προτίμησε μπάρα σαμπουάν και φτιάξε τα δικά σου προϊόντα καθαρισμού από υλικά που βρίσκονται ήδη στην κουζίνα σου. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα για δράση πριν τα σκουπίδια κυριολεκτικά πνίξουν τους ανθρώπους. There’s no planet B.

Περισσότερες πληροφορίες στο YouTube

εδώ στο Instagram

ή εδώ σε blog

Ευχαριστούμε την Όλγα Γαβριλάκη για το άρθρο, Green Fingers