vegan cap

Εξομολόγηση ενός βέγκαν

Δεν ήμουν πάντα βέγκαν. Δεν ήμουν καν πάντα χορτοφάγος. Μέχρι την ηλικία των 14, συχνά ευχαριστιόμουνα μια μοσχαρίσια μπριζόλα με αίμα και τα Mc Donald’s chicken nuggets ήταν αδυναμία μου! Αυτό άλλαξε όταν συνειδητοποίησα ότι το να τρως ένα γουρουνάκι ή ένα αρνί δεν είχε καμία διαφορά από το να τρως έναν σκύλο ή μια γάτα. Μάλιστα, όσο περισσότερα μάθαινα για την εντατική κτηνοτροφία τόσο περισσότερο καταλάβαινα ότι ίσως το να τρως έναν σκύλο ή μια γάτα να ήτανε πολύ καλύτερο όσον αφορά την ποιότητα ζωής τους σε σχέση με τις συνθήκες ζωής των ζώων κτηνοτροφίας.

Από μικρή ηλικία μέχρι τα 32 μου, ήμουν χορτοφάγος. Στην Ελλάδα. Στην Κρήτη. Οι περισσότεροι γνωστοί μου είχαν τότε σοκαριστεί αλλά κατανοούσαν την επιλογή μου. Όμως η επιλογή μου να γίνω βέγκαν το 2017 δεν προκάλεσε τις ίδιες αντιδράσεις. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις το άκρως αντίθετο. Πολλοί είχαν άσχημη αντίδραση, διακωμωδούσαν την απόφαση ή ήταν ακόμα και επιθετικοί απέναντι στην επιλογή μου παρόλο που δεν είχε καμία άμεση επίπτωση στη δική τους ζωή. Ωστόσο, σε μεγαλύτερη κλίμακα και σε όλη την Ελλάδα, η φάση της χορτοφαγίας είχε παραληφθεί και πολλοί γινόταν αμέσως πλέον βέγκαν.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές καλές επιλογές για χορτοφάγους στην Μεσογειακή δίαιτα καθώς και πολλά ντόπια λαχανικά και φρούτα. Επίσης, με την συνεχώς αυξανόμενη δημοτικότητα του βιγκανισμού υπάρχει ευρεία διαθεσιμότητα εναλλακτικών τροφίμων όπως γάλα βρώμης, γιαούρτι αμυγδάλου και φυτικό τυρί. Εταιρίες που εξειδικεύονται σε τρόφιμα για χορτοφάγους και βέγκαν όπως η Beyond Meat, η Linda McCartney και η Quorn γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. 
Αλλά γιατί κάποιος να κάνει την επιλογή να τρώει λιγότερο κρέας, να γίνει χορτοφάγος ή να γίνει βέγκαν;

  1. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσεις τα ζώα – Λένε ότι το να γίνει κάποιος βίγκαν γλυτώνει τη θανάτωση 200 ζώων ετησίως.
  2. Χάσιμο βάρους και πιο υγιή δίαιτα – εκτιμάται ότι (κατά μέσο όρο) οι βιγκαν ζυγίζουν 9 κιλά λιγότερο από άτομα που τρώνε κρέας και έχουν λιγότερες πιθανότητες να έχουν προβλήματα καρδιάς, καρκίνου, διαβήτη κτλ. (σύμφωνα με to the Academy of Nutrition and Dietetics)
  3. Οι βέγκαν και οι χορτοφαγικές επιλογές είναι πεντανόστιμες! – Ξέρω ότι είναι υποκειμενικό, αλλά πιστέψτε με! Με σωστή οργάνωση του ψυγείου και τον ραφιών σας υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές.
  4. Ένα απλό στατιστικό: χρειάζονται 6 κιλά σιτηρών για να μας δώσουν 450 γραμμάρια κρέας. Σκεφτείτε πόσο νερό και πόση ενέργεια χρειάζεται και πόσους περισσότερους ανθρώπους θα μπορούσαμε να ταΐσουμε αν τρώγαμε τη συγκομιδή απευθείας αντί μέσω της βιομηχανίας κρέατος.
  5. Για τον πλανήτη – εκτός από τους υπέρογκους πόρους που εκμεταλλεύεται, η κτηνοτροφία προκαλεί τεράστια ρύπανση στο περιβάλλον και με τα άμεσα προβλήματα κλιματικής αλλαγής που αντιμετωπίζουμε, νομίζω δε χρειάζεται να πούμε κάτι παραπάνω.

Παίρνοντας λοιπόν υπόψιν όλα τα παραπάνω, δεν υπάρχει μία τέλεια λύση. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του την κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνει την αλλαγή, βασιζόμενος στην προσωπική του προθυμία και κριτική σκέψη πάνω σχετικά με τους παραπάνω παράγοντες. Πολλοί μου έχουν αποκαλύψει ότι γίνανε βέγκαν όταν γίνανε γονείς – σαν καλό παράδειγμα για τα παιδιά τους και να συνεισφέρουν για ένα καλύτερο αύριο για αυτά. Όποιος και να είναι ο λόγος που επιλέξετε, να ξέρετε ότι είναι για το καλύτερο. Προσωπικά κοιμάμαι πολύ καλύτερα το βράδυ έχοντας καθαρή συνείδηση.