empathy_heart_hands

Μαθαίνοντας ενσυναίσθηση στα παιδιά κατά τη διάρκεια της καραντίνας COVID-19

κείμενο από το άρθρο της Jessica Hunley “Τα παιδιά χρειάζεται να κατανοούν τον αντίκτυπο που έχει η ενσυναίσθηση” (πηγή)

Στο παρακάτω άρθρο θα βρείτε μερικά χρήσιμα και πρακτικά tip για γονείς…

Κάποιες μέρες μου είναι δύσκολο να νιώσω συμπάθεια (ή αλλιώς ενσυναίσθηση) προς τους άλλους όταν οι δικές τους ιστορίες δεν μοιάζουν ή συμβαδίζουν με τη δική μου άποψη για τη ζωή. Η ενσυναίσθηση συχνά πυροδοτεί την καλοσύνη και σίγουρα, ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερη καλοσύνη.

Εδώ θα βρεις κάποιους τρόπους για το πως να τη διδάξεις (ενσυναίσθηση) στα παιδιά σου.

Μιλήστε τους για τα συναισθήματα

Η κατανόηση του πως αισθανόμαστε λέγεται επίγνωση συναισθημάτων. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους ώστε να μπορούν να τα αναγνωρίζουν και στους άλλους. Ένας τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπτύξουν την συναισθηματική τους επίγνωση, είναι να μοιράζεστε μαζί τους κατά τη διάρκεια της μέρας και τα δικά σας συναισθήματα. Μπορείτε ακόμα και να το κάνετε σαν παιχνίδι, βάζοντας τα ν’ αναγνωρίσουν διάφορες εκφράσεις του προσώπου ή χειρονομίες που δηλώνουν συναισθήματα, ζητώντας τους να μαντέψουν ποια είναι.

Επιβραβεύστε τα όταν δείχνουν καλοσύνη

Είναι το ίδιο σημαντικό να επιβραβεύετε τα παιδιά για μια καλή πράξη τους όσο και να τους μιλάς για την καλοσύνη. Αναγνωρίζοντας τις καλές τους πράξεις, ενθαρρύνετε μια ανιδιοτελή νοοτροπία (ή συμπεριφορά).

Εκθέστε τα στην διαφορετικότητα

Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν τη ζωή μέσα από διάφορες οπτικές γωνίες και εμπειρίες: είναι ένας πολύ καλός τρόπος για ν’ αναπτύξουν ενσυναίσθηση. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκθέσετε τα παιδιά στην πολυπολιτισμικότητα και την διαφορετικότητα: ανάγνωση βιβλίων, δείπνο σε εστιατόριο με διεθνή κουζίνα, συμμετοχή σε διάφορες θρησκευτικές δραστηριότητες ή παραδόσεις άλλων λαών καθώς και συμμετοχή σε τοπικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

Διαβάστε τους ιστορίες και παραμύθια για την καλοσύνη και την ενσυναίσθηση

Είναι πολύ σημαντικό να διαβάζετε στα παιδιά σας για την γλωσσική και γραφική τους ανάπτυξη, οπότε χρησιμοποιήστε αυτή την ευκαιρία για να χτίσετε και την συναισθηματική τους αντίληψη. Υπάρχουν πολλά βιβλία που βοηθούν τα παιδιά σε αυτό.

Δώστε το σωστό παράδειγμα

Οι γονείς ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή των παιδιών, που σημαίνει ότι αν θέλετε τα παιδιά σας να έχουν ενσυναίσθηση, πρέπει να την έχετε (και να την εκφράζετε) κι εσείς. Διατυπώστε τα δικά σας συναισθήματα πότε πότε. “Έχω αναστατωθεί αυτή τη στιγμή,” ή “Όταν μου χαμογελάς με κάνεις και νιώθω όμορφα.” Είναι σημαντικό, όχι μόνο να τα μαθαίνετε ν’ αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους βοηθώντας τα να αναγνωρίσουν τα δικά σας, αλλά είναι κρίσιμο να μάθουν ότι αναγνωρίζουμε πότε κάνουμε λάθος. “Όταν έκλαψες, ο μπαμπάς δεν το χειρίστηκε σωστά. Έπρεπε να είμαι πιο υπομονετικός μαζί σου και να ρωτούσα το λόγο που έκλαιγες αντί απλά να υποθέσω.”

Τα παιδιά κατανοούν και μαθαίνουν πως να συμπεριφέρονται, παρακολουθώντας τους γονείς τους, γι’ αυτό να αποτελείτε καλά παραδείγματα-πρότυπα.

Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς τρόπους για να καλλιεργήσεις ενσυναίσθηση στα παιδιά, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της απομόνωσης COVID-19 αλλά και όταν επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα. Γιατί δεν ξεκινάτε τώρα;! Η ανάπτυξη ενσυναίσθησης στα παιδιά είναι ένας από τους βασικούς στόχους της OMÚ στα πλαίσια της διδασκαλίας του μαθήματος Caring for Life Education, που δημιούργησε η ACTAsia. Πρότυπο για τα παιδιά μαζί με τους δασκάλους/καθηγητές είναι και οι γονείς.

Πιστεύεις και εσύ στο σκοπό της διδασκαλίας του Caring for Life Education; Υπόγραψε εδώ τώρα!