8+1 πρακτικοί τρόποι να διδάξεις την ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση αποτελεί μια μη τεχνική δεξιότητα που σε ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι έμφυτη, ενώ καλλιεργείται και αποκτάται μέσα από την καθημερινή μας αλληλεπίδραση με τους άλλους. Μάλιστα, τα παιδιά που νιώθουν ασφάλεια και αγάπη είναι πιο ευαίσθητα στις συναισθηματικές ανάγκες των άλλων.

Τα παιδιά με ενσυναίσθηση:

 • · Αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των άλλων και αναγνωρίζουν τα δικά τους
 • · Μπαίνουν στη θέση των άλλων και σκέφτονται πως μπορεί να νιώθει κάποιος
 • · Σκέφτονται τι θα μπορούσε να κάνει κάποιον να νιώσει καλύτερα
 • · Ανταποκρίνονται με συμπόνια

Πως μπορούν τα παιδιά να διδαχθούν;

 1. Ενθαρρύνουμε τα παιχνίδια ρόλων όπου τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και να συνεργάζονται. Η αναγνώριση και η διαχείριση των συναισθημάτων από τα παιδιά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την κατάκτηση της ενσυναίσθησης.
 2. Ενθαρρύνουμε το παιχνίδι με κούκλες- μωρά τόσο στα αγόρια όσο και τα κορίτσια, μέσα από το οποίο μαθαίνουν, να νοιάζονται και να έχουν συμπόνια. Η προσομοίωση σε ενέργειες όπως να ντύνουν, να ταΐζουν, να ηρεμούν και να κοιμίζουν, αναπτύσσει ικανότητες όπως να φροντίζουν, να μοιράζονται και να κοινωνικοποιούνται. Για τα παιδιά, είναι ένας τρόπος να φέρνουν στα μέτρα τους, όλο αυτό τον μεγάλο και μπερδεμένο κόσμο που τους περιβάλλει.
 3. Επιτρέπουμε στα παιδιά χρόνο με μωρά, νήπια και κατοικίδια για να δουν πως αυτά εκφράζουν αφιλτράριστα τα συναισθήματά τους.
 4. Διαβάζουμε βιβλία με τα παιδιά, τα ενθαρρύνουμε να κάνουν ερωτήσεις για τους χαρακτήρες και τις περιπέτειές τους και συζητάμε ανοιχτά με στόχο την αποδοχή και την κατανόηση.
 5. Τα διδάσκουμε να παρατηρούν τους άλλους (ανθρώπους και ζώα), να διαβάζουν το πρόσωπο, τη γλώσσα σώματος και τα μη λεκτικά συναισθηματικά σημάδια, δείχνοντάς τους σχετικές εικόνες ή/και βίντεο.
 6. Τονίζουμε τη σημασία να ακούν τους άλλους, να σκέφτονται τα συναισθήματα αυτών που είναι πιο ευάλωτοι ή βρίσκονται σε άγνωστο περιβάλλον ή είναι διαφορετικοί από εκείνα. Δίνουμε βάση στην έννοια της κοινότητας, ώστε το παιδί να βλέπει και πέρα από το μικρόκοσμό του.
 7. Τους δίνουμε απλές ιδέες για δράση πχ. να συμπαραστέκονται σε κάποιον που τον κοροϊδεύουν, να υπερασπίζονται ένα ταλαιπωρημένο ζωάκι, κ.α.
 8. Γινόμαστε πρότυπο / παράδειγμα προς μίμηση.
Family in a autumn park. Mother in a pink shirt and blue jeans jacket. Cute little girl

+1. Ενημερώσου και στήριξε την πρωτοβουλία της OMU για την εισαγωγή του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος #Eimaste1 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο βασίζεται στο αναγνωρισμένο πρόγραμμα Caring for Life Education της ACTAsia και αναπτύσσει την κοινωνικο-συναισθηματική νοημοσύνη και την κριτική σκέψη των παιδιών, διδάσκοντας την αγάπη και τον σεβασμό για όλα τα έμβια όντα και το περιβάλλον.

Το #Eimaste1 (ή Caring for Life Education διεθνώς) έχει ήδη εφαρμοστεί στην Κίνα και το Πακιστάν, με πολύ θετικό αντίκτυπο στους μαθητές, τους γονείς αλλά και το σχολικό περιβάλλον, ενώ έχει ήδη πραγματοποιηθεί η προσαρμογή του εξαετούς (για το δημοτικό) προγράμματος σπουδών στα ελληνικά. Μέσα στο 2022 η OMUδιεξήγαγε ένα εισαγωγικό σεμινάριο με πάνω από 600 συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς από το δίκτυο της ΕΕΠΕΚ, καθώς και πέντε επιμορφώσεις για τους 60 πρώτους που δήλωσαν συμμετοχή, με τη φιλοδοξία οι επιμορφώσεις να συνεχιστούν και να ενημερώσουν επιπλέον εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα.  

Βοήθησέ μας να συνεχίσουμε για να εντάξουμε το #Eimaste1 στα ελληνικά σχολεία! Κάντε δωρεά ή Υπογράψτε εδώ

Μάθε περισσότερα για το #Eimaste1 εδώ. Μοιράσου τα νέα μας στα κοινωνικά σου δίκτυα.

Ένας κόσμος με ενσυναίσθηση είναι ένας όμορφος κόσμος!

Πηγές:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/smart-parenting-smarter-kids/201905/how-children-develop-empathy

https://mcc.gse.harvard.edu/resources-for-families/5-tips-cultivating-empathy